Mitä jos menneisyyden haavat eivät toistuvasti määrittelisi tulevaisuuttasi?

"Istun jälleen kerran itkemässä pienessä eteisessämme. Kyyneleet vierivät pitkin poskiani ja hartiani painuvat kumaraan. Mieheni on lähdössä pelireissulle. Järkeni sanoo ettei tässä todellakaan ole mitään hätää eikä pelättävää. Mies on tulossa kotiin samana iltana tai seuraavana päivänä. Mutta nämä tunteet eivät jätä rauhaan.... Tunnemylläkkä vyöryy juuri lähdön hetkellä ylitseni enkä osaa tehdä sille mitään. Miehen lohduttelut eivätkä puheet auta. Vajoan aivan lapsenkaltaiseen tilaan. Itken ja nyyhkytän eteisen lattialla koko keho täristen vielä pitkään mieheni lähdön jälkeen."

Tämänkaltainen tilanne tapahtui usein elämässäni monenkaltaisissa muodoissa eri ihmisten kanssa. Oletko sinä huomannut joskus elämässäsi, että tietty tilanne toistuu? Ehkä vain henkilöt siinä muuttuvat.

Saatat joutua aina samaan tilanteeseen parisuhteessa, työpaikallasi tai ihmissuhteissasi. Aluksi kaikki näyttää menevän hyvin jos muutat työpaikkaa, kotia tai aloitat uuden pari- tai ihmissuhteen, mutta jonkin ajan kuluttua huomaatkin tilanteen olevan hämmästyttävän samankaltainen. Etkä ymmärrä mistä ihmeestä on kyse.

Samalla tavalla kuin meillä on fyysinen keho, meillä on myös energiakeho, jonne kaikki tapahtumat elämästämme tallentuvat. Monet lapsuuden asiat uinuvat täällä energiakehomme "varaston" tiedostamattomissa osissa. Ja tämän vuoksi niihin on vaikea päästä käsiksi. Mutta yllätys yllätys, elämä tarjoaa koko ajan mahdollisuuksia, näiden tilanteiden kautta, päästä tutkimaan ja putsaamaan tuota varastoa. Jos päätämme olla käyttämättä näitä mahdollisuuksia voimme olla varmoja, että samat tilanteet toistuvat elämässämme.

Minä huomasin vuosia sitten istuvani toistuvasti pienessä eteisessä itkemässä, kun silloinen mieheni lähti pelireissuille. Vähitellen aloin kysyä ja ihmetellä mitä tämä on. Mitä minulle tapahtuu noissa hetkissä? Suostumalla kokemaan kaikki tunteeni ja tilanteet sellaisina kuin ne olivat "sisäinen varastoni" alkoi pikkuhiljaa näyttäytyä minulle siitä kohdasta. Aivan kuin taskulampulla olisin päässyt kurkistamaan yhteen varastoni kulmista. Löysin sieltä pienen Heidin surun, hädän ja ikävän. Tämä ikävä liittyi isäni muuttoon kotoa pois vanhempieni eron myötä. Tämän kaiken olin varastoinut sisääni, koska lapsena en pystynyt käsittelemään siitä kuin vain pienen osan.

Sisäinen työ itsemme kanssa auttaa vapautumaan menneisyyden haavoista. Se on suostumista siihen mikä ikinä onkaan totta siinä hetkessä. Menemällä ajatustemme, tunteidemme ja kehomme kipujen lävitse. Monesti se tuntuu todella ahtaalta kohdalta, josta pitäsi vain uskaltaa sukeltaa lävitse tietämättä minne päätyy. Tätä kohtaa usein välttelemme viimeiseen asti, koska se pelottaa. On helpompi touhuta ja pitää itsensä kiireisenä ettei joutuisi pysähtymään ja kohtaamaan kaikkea sitä mitä omaan "varastoon" on haudannut.

Niin kuin Teija Enoranta viisaasti kirjoittaa Mielen joogaa kirjassaan:

"Käytämme melkoisen määrän energiaa pitääksemme totuuden piilossa itseltämmekin. Omaa itseä, tekojaan ja elämäänsä on vaikea nähdä sellaisena kuin ne todella ovat. Vaikka tiedämme hyvin, että suuntaa olisi muutettava, yritämme tukahduttaa tietoisuutta siitä keinolla millä hyvänsä. Vaikka olisi täysin selvää, että nykyiseen olotilaan ei halua jäädä, matkaa uuteen ja tuntemattomaan yrittää viivyttää niin pitkään kuin mahdollista. Saatamme takertua lähestulkoon mihin tahansa siinä toivossa, että se korjaisi asiat puolestamme tai osoittaisi oikotien onneen."

Jos kuitenkin haluamme olla vapaita menneisyyden painolastista voimme vapautua siitä matkaamalla itseemme ja suostumalla näkemään sekä tarkastelemaan toistuvia malleja ja tilanteita joita elämässämme on. Tämän myötä voimme alkaa tekemään tietoista harjoitusta itsemme kanssa. Tämänkaltaisessa harjoituksessa ja työskentelyssä on ohjaajasta ja ryhmästä valtavasti apua prosessissasi.

Tietoinen työskentely irroittaa meidät menneisyyden kaavoista emmekä enää jatkuvasti toista niitä tulevaisuudessa. Tämä vapauttaa itseemme ja elämäämme tilaa. Tämän tilan voimme täyttää juuri sellaisilla asioilla, tunteilla, tapahtumilla sekä ihmisillä, joita oikeasti haluamme ja kaipaamme elämäämme.